KIES! 100 jaar vrouwenkiesrecht en hoe nu verder ……

Belangstellenden, die de lezing ‘KIES!, 100 jaar vrouwenkiesrecht en hoe nu verder …..’ bij willen wonen, zijn van harte welkom in Spiegelzaal van de locatie Laan van de Sport 4. De Aletta Avond Academie start op 23 mei om 19.30 uur, de zaal is om 19.15 uur open. De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst, dit kan door een mail te sturen naar mw. Klunder/PR-zaken: jklunder@aletta.nl of telefonisch 0598-350250.

Op donderdag 9 mei was het precies honderd jaar geleden dat de Tweede Kamer de wet aannam waarmee het algemeen kiesrecht voor vrouwen en mannen een feit werd. Daarom is er dit jaar een landelijke viering van 100 Jaar Vrouwenkiesrecht. Ook in de gemeente Midden-Groningen, waar de voorvechtster van het vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs is geboren en getogen, worden in het kader van de herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht allerlei activiteiten georganiseerd. Uiteraard doet het dr. Aletta Jacobs College ook mee.

Met trots draagt de school de naam van Aletta Jacobs. Zij was een pittige tante, een vrouw met visie, lef en het hart op de juiste plek. Ze kwam op voor gelijke rechten en kansen, durfde tegen de stroom in te roeien en had een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. Daarmee is ze tot op de dag van vandaag een inspiratiebron.

Het Aletta organiseert jaarlijks een populairwetenschappelijke lezing, waarvoor prominente sprekers worden uitgenodigd. Laagdrempelig en toegankelijk voor zowel leerlingen, hun ouders, het personeel en overige belangstellenden. Op 23 mei a.s. – de dag van de Europese verkiezingen – staat er een Aletta Avond Lezing gepland met als titel ‘KIES! 100 jaar vrouwenkiesrecht en hoe nu verder ……’

KIES! is een lezing met academische diepgang gekoppeld aan de Hoogezandse praktijk. Als sprekers hebben we namelijk uitgenodigd hoogleraar Mineke Bosch en politica Glimina Chakor. 

Prof. dr. Mineke Bosch, is Nederlands historicus en verbonden als Hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Mineke Bosch is onder meer de biografe van Aletta Jacobs, de eerste officiële vrouwelijke studente en arts in Nederland. Op 9 mei 2019 verscheen haar boek ‘Strijd! De vrouwenkiesrechtbeweging in woord en beeld, 1882-1922’.

Glimina Chakor – wethouder voor GroenLinks in Groningen – werd in 1976 geboren in Hoogezand-Sappemeer. Ze woonde van haar zesde tot haar twaalfde bij haar oma in Marokko, met vallen en opstaan baande ze zich daarna een weg naar een eigen leven in Nederland. Ze koos uiteindelijk voor een carrière in de politiek. In een interview in het Dagblad van het Noorden zei ze onlangs: “Ik moet als politica harder mijn best doen, want ik ben vrouw en Marokkaans. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies. De gemeenteraad van Groningen? Overwegend mannen. Daar kun je boos om worden, maar je kunt ook denken: we hebben als vrouwen stappen te maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *