Op 29 mei kwam een groep van 21 personen voor een lunch en rondleiding aan bij De Graanrepubliek, gevestigd in het gebouw van de Oude Remise.
Onder het genot van een kopje koffie verwelkomde Laurens Speek van de Graanrepubliek de groep met een korte introductie van het programma en nodigde ze vervolgens uit voor de broodmaaltijd.
De tafels stonden gedekt met diverse belegde broodjes, gemaakt van graan afkomstig uit de omgeving en verschillende vruchtensappen. Het brood was heerlijk en viel bij de deelnemers goed in de smaak.
Na de maaltijd gaf Laurens uitleg over het ontstaan en de filosofie van de Graanrepubliek. Een coöperatie met 36 deelnemende bedrijven/organisaties, waarbij alles draaide om smaak. En goede smaak is geworteld in de grond waarop het wordt verbouwd. Hoe gezonder de grond, hoe lekkerder de smaak. Zo werken boeren, makers, onderzoekers en smaak experts samen om de allerbeste smaak te bereiken en daarmee het voedselsysteem fundamenteel te verbeteren. Een boeiend verhaal van Mansholt tot heden.
Daarna is een rondleiding door de stokerij en brouwerij en vertelde Laurens hoe de whisky en de diverse soorten bier gemaakt worden. En dan volgde natuurlijk een proeverij van whisky en bier en uiteraard ook frisdrank.
Daarna is er nog de mogelijkheid om producten te kopen, zoals meel, muesli, whisky en bierpakketten. De deelnemers maakten hier graag en veel gebruik van.
De reacties op de middag waren erg positief, dus een geslaagde activiteit.