Fiets er op uit met het POSO

Ons motto: Fietsen is verheugen en genieten met volle teugen. Door weer en wind gereden blijf je fit van lijf en leden! Evenals voorgaande jaren organiseert de stichting POSO fietstochten voor vijftigplussers. Een gezonde manier om de omgeving van Hoogezand-Sappemeer te verkennen is fietsend! U komt op de mooiste plekjes, geniet van de buitenlucht, de natuur en heeft alle tijd om de omgeving in u op te nemen.

Zoekt u naar een sportieve bestemming voor Hemelvaartsdag en of een dinsdagmiddag en u wilt er lekker op uit, pak dan de fiets en ga met ons mee. Met enthousiasme is een mooie fietstocht van circa 40 km op papier gezet. Halverwege de rit is een pauze ingelast voor een natje en een droogje, zodat u bijgetankt aan de volgende etappe kunt beginnen.

We hopen dat velen, waaronder u, met enthousiasme aan de start verschijnen bij op het plein voor het Theater het Kielzog tussen 13:00 en 13:30 uur.

De data waarop we fietsen:

23 juni 2020, dinsdag

21 juli 2020, dinsdag

4 augustus 2020, dinsdag

18 augustus 2020, dinsdag

De verslagen van deze wedstrijden vindt U op hieronder (incl. beeldmateriaal)

POSO Fietstocht 23 juni 2020 | verslag 

Dinsdag 23 juni zijn de zomeractiviteiten weer gestart vanaf het plein voor het Kielzog. Er zou een muzikaal optreden zijn van de artiesten Tim Nobel en Robert Bosscher. Vanwege corona en de 1,5 meter afstand kregen zij helaas, maar wel begrijpelijk, geen toestemming.

33 mensen waren enthousiast genoeg om met het warme weer te fietsen door onze mooie gemeente. Via Kropswolde, Wolfsbargepad, De Groeve, via de Broeken, Broekdijk, naar Spijkerboor. Daar is even kort gestopt, want we konden even genieten van wel 3 ooievaars hoog op een nest. Via Annerveenschekanaal is de tocht verder gegaan voor een uitgebreide, warme én culturele stop bij Romala’s Home in Kiel-Windeweer. Zoals altijd is de ontvangst daar erg hartelijk. De keuze bij het verse gebak was deze keer bosbessengebak of kwarktaart-limoncello.

Het culturele element bestond deze keer uit 2 dichters van de dichtersgroep “De Poëten van POSO”: Remda Spoelstra en Gerard Rozeboom. Met de 1,5 meter in het achterhoofd werd bij elke tafel met gepaste afstand de tijd genomen om een mooi gedicht voor te dragen. Een gedicht ging over de Sems-linie. Na ongeveer 1,5 uur is na vriendelijk uitzwaaien van de eigenaren van Romala’s Home, de fietstocht vervolgd, langs de rand van Borgerswold, via Borgercompagnie naar het bos achter Nieuw Woelwijck.

POSO Fietstochtocht 23 juli 2020 | verslag 

Dinsdag 23 juli hebben we met een groep van 47 fietsers uit onze gemeente, de 2e POSO-fietstocht van dit seizoen gereden. Bij de start bij het Kielzog heeft een enthousiaste mondharmonica-artiest “Herbie Blues” ons ‘uitgezwaaid’. Via de Kalkwijk, achterlangs bij Nieuw Woelwijk, fietsten we via Tripsbos naar Zuidbroek, passerend toch wel veel hennepvelden.

Daarna over de A7 richting Noordbroek via de Galgeweg, naar een mooi lang fietspad evenwijdig aan de Uiterburen/Zuiderstraat. In Noordbroek passeerden we het Strijkijzermuseum en de kerk van Noordbroek. Linksaf via de Meerlandseweg, stevige wind, op weg naar Slochteren. Bij de Freylemaborg zijn we verwelkomd door de organisatie met koffie/thee en een héérlijk stuk monchoutaart. Deze keer heeft de POSO het voor de fietsers mogelijk gemaakt een rondleiding in het bos te organiseren. Hoe leuk is dat.

We hebben een rondleiding gemaakt over het park dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl met  slingerpaadjes, vijverpartijen en heuveltjes. Tijdens de wandeling werd verteld over de history van de Fraeylemaborg en het ontstaan van het huidige park. Op de wandeling zagen we exotische bomen en bijzondere planten. Op dit moment is er in het park een aantal rare romantische bouwwerken te zien, de zogenaamde follies waarin ook geexposeerd kan worden.

In het bos stond eeuwenlang een enorme beuk, wel 6 meter in omvang. In de volksmond werd de boom Kinderboom genoemd. Men zei dat de kinderen niet van de ooievaar maar van de Dikke Boom kwamen. Een aantal van de deelnemers herinnerden zich dit verhaal nog

Na de rondleiding ging de fietstocht verder achterlangs Slochteren, de Kooiweg en molen “De Ruiten”. Vervolgens via het Duurswold gebied, Froombosch langs het oud “Woltjerspoorstation” naar de Knijpslaan, naar het eindpunt via de Kerkstraat in Hoogezand.

Zo fietsend kom je er toch achter dat er in onze provincie zeker mooi gefietst kan worden, mooie luchten, niet al te druk, hoe mooi is dat in deze corona-tijd. Ik, vrijwilliger bij de POSO, fiets zeker weer mee 4 augustus. De “Poëten van de POSO zijn dan ook weer cultureel betrokken bij de fietstocht.

Bent u er dan ook weer bij?