FIETSEN

Ons motto: Fietsen is verheugen en genieten met volle teugen.

Door weer en wind gereden blijf je fit van lijf en leden!

Evenals voorgaande jaren organiseert de stichting POSO fietstochten voor vijftigplussers. Een gezonde manier om de omgeving van Hoogezand-Sappemeer te verkennen is fietsend! U komt op de mooiste plekjes, geniet van de buitenlucht, de natuur en heeft alle tijd om de omgeving in u op te nemen.

Zoekt u naar een sportieve bestemming voor Hemelvaartsdag en of een dinsdagmiddag en u wilt er lekker op uit, pak dan de fiets en ga met ons mee. Met enthousiasme is een mooie fietstocht van circa 40 km op papier gezet. Halverwege de rit is een pauze ingelast voor een natje en een droogje, zodat u bijgetankt aan de volgende etappe kunt beginnen.

We hopen dat velen, waaronder u, met enthousiasme aan de start verschijnen bij op het plein voor het Theater het Kielzog tussen 13:00 en 13:30 uur.

De data waarop we fietsen:

13 MEI 2021 HEMELVAARTSDAG

22 juni 2021, dinsdag

20 juli 2021, dinsdag

3 augustus 2021, dinsdag

17 augustus 2021, dinsdag

De verslagen van deze FIETSTOCHTEN vindt U op hieronder (incl. beeldmateriaal)

FIETSTOCHT 1

Dinsdag 23 juni 2020 zijn de zomeractiviteiten weer gestart vanaf het plein voor het Kielzog. Er zou een muzikaal optreden zijn van de artiesten Tim Nobel en Robert Bosscher. Vanwege corona en de 1,5 meter afstand kregen zij helaas, maar wel begrijpelijk, geen toestemming.

33 mensen waren enthousiast genoeg om met het warme weer te fietsen door onze mooie gemeente. Via Kropswolde, Wolfsbargepad, De Groeve, via de Broeken, Broekdijk, naar Spijkerboor. Daar is even kort gestopt, want we konden even genieten van wel 3 ooievaars hoog op een nest. Via Annerveenschekanaal is de tocht verder gegaan voor een uitgebreide, warme én culturele stop bij Romala’s Home in Kiel-Windeweer. Zoals altijd is de ontvangst daar erg hartelijk. De keuze bij het verse gebak was deze keer bosbessengebak of kwarktaart-limoncello.

Het culturele element bestond deze keer uit 2 dichters van de dichtersgroep “De Poëten van POSO”: Remda Spoelstra en Gerard Rozeboom. Met de 1,5 meter in het achterhoofd werd bij elke tafel met gepaste afstand de tijd genomen om een mooi gedicht voor te dragen. Een gedicht ging over de Sems-linie. Na ongeveer 1,5 uur is na vriendelijk uitzwaaien van de eigenaren van Romala’s Home, de fietstocht vervolgd, langs de rand van Borgerswold, via Borgercompagnie naar het bos achter Nieuw Woelwijck.

Dinsdag 23 juli hebben we met een groep van 47 fietsers uit onze gemeente, de 2e POSO-fietstocht van dit seizoen gereden. Bij de start bij het Kielzog heeft een enthousiaste mondharmonica-artiest “Herbie Blues” ons ‘uitgezwaaid’. Via de Kalkwijk, achterlangs bij Nieuw Woelwijk, fietsten we via Tripsbos naar Zuidbroek, passerend toch wel veel hennepvelden.

Daarna over de A7 richting Noordbroek via de Galgeweg, naar een mooi lang fietspad evenwijdig aan de Uiterburen/Zuiderstraat. In Noordbroek passeerden we het Strijkijzermuseum en de kerk van Noordbroek. Linksaf via de Meerlandseweg, stevige wind, op weg naar Slochteren. Bij de Freylemaborg zijn we verwelkomd door de organisatie met koffie/thee en een héérlijk stuk monchoutaart. Deze keer heeft de POSO het voor de fietsers mogelijk gemaakt een rondleiding in het bos te organiseren. Hoe leuk is dat.

We hebben een rondleiding gemaakt over het park dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl met  slingerpaadjes, vijverpartijen en heuveltjes. Tijdens de wandeling werd verteld over de history van de Fraeylemaborg en het ontstaan van het huidige park. Op de wandeling zagen we exotische bomen en bijzondere planten. Op dit moment is er in het park een aantal rare romantische bouwwerken te zien, de zogenaamde follies waarin ook geexposeerd kan worden.

In het bos stond eeuwenlang een enorme beuk, wel 6 meter in omvang. In de volksmond werd de boom Kinderboom genoemd. Men zei dat de kinderen niet van de ooievaar maar van de Dikke Boom kwamen. Een aantal van de deelnemers herinnerden zich dit verhaal nog

Na de rondleiding ging de fietstocht verder achterlangs Slochteren, de Kooiweg en molen “De Ruiten”. Vervolgens via het Duurswold gebied, Froombosch langs het oud “Woltjerspoorstation” naar de Knijpslaan, naar het eindpunt via de Kerkstraat in Hoogezand.

Bent u er dan ook weer bij?

FIETSTOCHT 2

Zo fietsend kom je er toch achter dat er in onze provincie zeker mooi gefietst kan worden, mooie luchten, niet al te druk, hoe mooi is dat in deze corona-tijd. Ik, vrijwilliger bij de POSO, fiets zeker weer mee 4 augustus

FIETSTOCHT 3

Dinsdag 4 augustus was de 3e POSO-fietstocht van dit seizoen. De groep bestond uit 44 fietsers uit onze gemeente. De start bij het Kielzog had een Braziliaans tintje met een live artiest. Met deze zomerse sferen ging iedereen op pad.

Een lange colonne fietste door het Gorechtpark richting Meerwijck daarna rechtsaf door de Kropswolderbuitenpolder en de Westerbroekse-madepolder. Halverwege stond een groep vogelspotters onder andere van het Groninger Landschap, te zien aan hun auto’s. Daar broeden momenteel zeldzame vogelsoorten zoals de Steltkluut en de Geoorde Fuut. Verder richting en langs het spoor ging de route verder. Erg de moeite waard!

Onder de fietstunnel naar Haren, door Haren en dan via de Middelhorsterweg, langs het spoor, naar Paviljoen Appelbergen.

Onder het genot van koffie en thee en appelgebak met slagroom waren we stil voor dichter Bert Schaap geïntroduceerd door Gerard Rozeboom, dichter en organisator van de “Poëten van de POSO”. Hij bracht onder andere een gedicht ten gehore over een vlinder, letterlijk en figuurlijk.

De route ging verder langs Herberg De Blanke Hoeve en het prachtige gebied erachter, het Noordlaarder Bos. Uiteindelijk fiets je dan langs het Sprookjeshof in Zuidlaren richting De Groeve, rechtsaf door het ecologisch park Tusschenwater. Ook dit is een aanrader! Via de Leinewijk langs Nieuwe Compagnie en dan uiteindelijk kom je uit in Hoogezand.

Bent u er ook weer bij op de laatste fietstocht van dit seizoen op dinsdag 18 augustus? Ook hier zijn de “Poëten van de POSO” weer van de partij.

Alweer de laatste fietstocht van de zomeractiviteiten van de Stichting POSO, er waren 43 deelnemers die vol enthousiasme zijn gaan fietsen met heerlijk weer nadat ze eerst hebben genoten van de muzikale klanken van het duo Organic Soulkit op het plein van het Kielzog.

De deelnemers hadden een mooie route van ongeveer 32 km voor de boeg en reden eerst richting Engelbert waar ze bij het Natuurbad en Camping Engelbert een pauze hadden waar ze een kop koffie of thee met appelgebak kregen aangeboden door de POSO.
Op het terras van de gezellige kantine van het Natuurbad hadden ze een mooi uitzicht over het bad en genoten ze allemaal van hun koffie/thee en appelgebak wat keurig verzorgd werd door de beheerder en beheerster van de kantine.
Vervolgens ging de route via Middelbert en Harkstede door het natuurgebied nabij Zwaneveldsgat richting Kolham. Vanaf Kolham fietste men allemaal weer richting Hoogezand waar op het plein van het Kielzog een gevarieerd cultureel programma werd aangeboden met mooie swingende muziek van de band Caribian Troubadour. Onder het genot van een drankje en enkele warme snacks hebben de deelnemers ook nog kunnen genieten van mooie gedichten van de stadsdichter Renée Luth die deze op haar eigen leuke manier voordroeg.

FIETSTOCHT 4